Första veckan snart gjord....


Nu äntligen kommer det bilder från sjukhuset.
Eric och jag har spenderat måndag- onsdag på barnavdelningen och kommer spendera torsdag och fredag på medicinavdelningen. Ugandas sjukvård skiljer sig skiljer sig något enormt från Sverige! Ett skräckexempel är att barn dör pga att sjukhuset inte har tillräckligt med syrgas och att blodpåsarna är slut på labb.

På barnavdelningen var med på både ronder och i akut/ankommanderummet. På ronderna går den ansvariga doktorn runt och pratar med patienterna och läser i deras pappersjournaler (som ligger helt öppet på patientens sängar, mycket tillgängliga för de som är nyfikta, här finns inget som heter sektretess!) Sjukvården kan genom vissa donationer erbjuda patienter vissa behandlingar, som cytostatika, men ofta får patienterna stå för detta själva detta gäller även kanyler mm.
I akut/ankommanderummet så är det en doktor som tar in patienterna för bedömning och för att vidta första åtgärder. Mycket intressant att få vara med och se!


Medicinavdelningen är uppdelad i en man- och i en kvinnosal. I dessa salar ligger 25-30 patienter. (Och vi i sverige tycker det är förskräckligt med "6-salar") I varje sal ansvarar en sjuksköterska (!) och assisteras sedan av studenter. Detta sjukhus skulle aldrig fungera utan dem!

Omvårdnaden av patienterna sköter inte vårdpersonalen utan de anhöriga.  Det betyder att om en anhörig ligger inlagt på sjukhuset, bor resten (eller iallafall några av) familjemedlemmarna även de på sjukhuset, de ser även till att patienten får i sig mat och dryck, vilket de får laga och stå för själva.
Detta leder till att sjukhusområdet ser ut som ett litet campingläger.




De bilder vi lägger upp är godkända av ansvariga sjukvårdsperonal samt berörd patient/ deras anhöriga.

Sjukhusets (tomma) gastuber! | Stick/deredningsbord | Korridor på barnavd innan patienterna kommit.



Medicinavdelingen:







Läkemedelsvagnen som står i korridoren....


Rond, 1 doktor och 8-14 medicinstudenter........!


/Amanda

Kommentarer
Postat av: Sandra

Ska bli roligt att följa bloggen och få lära sig lite nytt på köpet.

2011-04-07 @ 16:44:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0